/ iStock/Getty Images
"Община Пловдив е в такова финансово състояние, че може да изтегли заем не от 13, а от 100 милиона лева". 

Обсъждат публично новия заем от 13 млн. лв., който Община Пловдив иска да тегли

Това заяви на общественото обсъждане по повод предложението на градската управа да поеме нов дълг от 13 милиона лева за изграждане на три паркинга в града, кметът Иван Тотев. По думите му, заемът е нужен, защото реализацията на проектите ще реши до голяма степен проблемът с паркирането в града.

Сдружение “Бизнесът за Пловдив“ се обяви против новия заем от 13 млн. лв.

Десетки пловдивчани, съветници и общественици се събраха в залата на ОбС на града, където се проведе дебатът. Хората поставиха въпроса за целесъобразността на заема, както и за това има ли готови проекти за трите паркинга. Оказа се, че те са само на идейна фаза.

Община Пловдив тегли нов заем от 13 млн. лв.

По време на обсъждането стана ясно обаче, че това дали Общината ще тегли нов заем, ще реши следващият ОбС на града. Припомням, че с парите, които ще се вземат от Фонда на фондовете, ще се изградят три нови паркинга - два многоетажни на ул. „4-ти януари“ и в район „Тракия“, както и на кръстовището на „Източен“ и 6-ти септември“. Предвижда се още да се направи и ремонт на подлеза на баня “Старинна“.

Все пак приеха изменението на бюджета на Пловдив

Против тегленето на заема вече се обявиха съветниците от “Съюз за Пловдив”, както и от сдружение „Бизнесът за Пловдив“. И двете страни считат, че заем в края на управленския мандат не трябва да се тегли.

Гласуват по половин милион лева за пловдивските превозвачи и болница "Свети Мина"

Предложението на местната управа е новият 13-милионен заем да е със срок на изплащане 8 години, след изтичането на двугодишен гратисен период и неуточнени параметри на лихвения процент.