/ iStock/Getty Images
Обществено обсъждане на тегленето на нов заем от 13 милиона лева от Община Пловдив ще се проведе днес залата на ОбС на града.

Сдружение “Бизнесът за Пловдив“ се обяви против новия заем от 13 млн. лв.

С парите, които ще се вземат от Фонда на фондовете, ще се изградят три нови паркинга - два многоетажни на ул. „4-ти януари“ и в район „Тракия“, както и на кръстовището на „Източен“ и 6-ти септември“. Предвижда се още да се направи и ремонт на подлеза на баня “Старинна“.

Община Пловдив тегли нов заем от 13 млн. лв.

Против тегленето на заема вече се обявиха съветниците от “Съюз за Пловдив”, както и от сдружение „Бизнесът за Пловдив“. И двете страни считат, че заем в края на управленския мандат не трябва да се тегли и призовават градските старейшини да се придържат стриктно към разпоредбите в Закона за общинския дълг, в който категорично се забранява:

Все пак приеха изменението на бюджета на Пловдив

„Общинският съвет да приема решения за поемане на дългосрочен общински дълг след изтичането на 39 месеца от неговото избиране“. Предложението на местната управа е новият 13-милионен заем да е със срок на изплащане 8 години, след изтичането на двугодишен гратисен период и неуточнени параметри на лихвения процент.