/ /Дарик архив
До обяд в МВР Пловдив са постъпили 38 сигнала за катастрофи в областта
Зима Пловдив
96362
Зима Пловдив
  • Зима Пловдив
26 разпръсквача и 55 снегорина почистват Пловдив от снега и навяванията. По вътрешно-кварталните улици ОП „Чистота“ е влязла още снощи към 19:00 часа, а в 21:00 часа, е започнала обработката на големите пътни артерии, съобщи шефът на общинското предприятие Иван Стоянов.

Не карайте по Подбалканския път, Троянският проход е затворен

Освен машините, 400 чистачки с ръчен труд обработват подлезите, тротоарите и спирките в града. Пуснати са и 6 малогабаритни почистващи машини за велоалеите, пешеходните пространства и главната улица.

почистване на снега по улиците на Пловдив
почистване на снега по улиците на Пловдив /фото: Искра Койчева, Дарик радио

Според синоптичната прогноза, цитирана от шефа на „Чистота“, в Пловдив се очаква да вали до вторник вечерта, като ще има навявания и поледици.

Пътната агенция: Не пътувайте, ако не е спешно

Към момента „Синя зона“ се използва нормално, съобщи и зам.-кметът по транспорт Златин Велев. Спокойна за сега е и ситуацията с градския транспорт. Сутринта е имало два аварирали автобуса по линии № 6 и 11, но проблемите им са отстранени и придвижването в града е нормално при зимни условия.

До обяд са постъпили 38 сигнала за катастрофи в Пловдивска област.  При тях няма сериозно пострадали хора, повечето са с материални щети, съобщиха от полицията в града под тепетата. От там призоваха шофьорите да бъдат внимателни и да се съобразяват с пътната и метеорологична обстановка.

Сигнал за катастрофа между два автобуса от градския транспорт под жп надлеза пред спортна зала "Чайка" е получен към 12.40 ч. При инцидента няма пострадали хора.

От общината припомнят на гражданите да почистят снега пред домовете и офисите си и да избягват паркирането на автомобили по улиците, за да не затрудняват работата на почистващите машини.

Към момента всички пътища в област Пловдив са проходими при зимни условия. По-голяма част от пътищата в 18-те общини са почистени, а  машините за снегопочистване продължават да ги обработват, поради  непрестанния снеговалеж. На дежурните телефони са подадени няколко сигнала за непочистени малки улици, към които кметовете по места  своевременно са насочили снегопочистващата техника. Затворен е проходът  Троян-Кърнаре. Няма населени места без електрозахранване и водоподаване.

Пътищата са проходими при зимни условия, но поради продължаващия  снеговалеж се препоръчва да не се тръгва на път, ако не е наложително,  за да не се стига до затруднения.

Още за зимната обстановка в града на тепетата чуйте в звуковия файл.