сняг
сняг / DarikNews.bg, Смолян
Всички структури на държавните и местни институции, които имат отношение при бедствия и аварии в Смолянско са в повишена готовност, заради очакваното влошаване на метеорологичните условия и обявеният за утре код червен.

Областният управител на област Смолян Недялко Славов, в качеството си на председател на Областния кризисен щаб, е изпратил указания до членовете на щаба за готовност при евентуално привеждане в действия на оперативния план при бедствия. Предупредени са кметовете и общинските кризисни щабове да бъде проверена готовността на пътно-поддържащата техника, както и готовността за подсигуряване на населението с продукти от първа необходимост.

Приоритетна е грижата към хронично болните и гражданите на хемодиализа. Подадени са указания към ЕВН и ВиК да имат готовност аварийните екипи да реагират при необходимост. В готовност за мобилизация са и доброволческите формирования. Областният щаб предупреждава всички граждани да бъдат внимателни и да предприемат пътувания само при крайна необходимост.

Очаква се в региона да падне нова снежна покривка от 30 до 40 см., както и силен вятър. По високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра – около минус 11°.

Обобщена информация за обстановката в региона ще бъде подавана периодично.