ЧСИ
ЧСИ / DarikNews.bg, архив
Частен съдебен изпълнител е обявил за публична продан болницата в Девин. Сградата, която е със застроена площ от 925 кв.м. на три етажа, е предложена за продажба за 1 211 250 лв. Здравното заведение в родопския град се обявява за продан за трети път от частен съдебен изпълнител и от ръководството на болницата се надяват и този път да не се стигне до фактическа разпродажба.
 
Глобиха болницата в Девин заради неработещи лекари

Изпълнителното дело, заради което се продава сградата, е от фирма, която е доставила горива на здравното заведение преди 2009 г. „Да, знаем за обявлението за публична продан. Наясно сме, водим постоянни преговори с кредиторите. Надяваме се и този път да не се стигне до продажба. Това не е нещо нова за нас, случва се за трети път“, коментира изпълнителният директор на лечебното заведение Радка Грозданова.
 
Увеличиха почти двойно финансирането на болницата в Девин

Болницата в Девин бе затворена заради дългове преди години. През 2014 г. тя отново отвори врати, като задълженията към онзи момент възлизаха на около 1 600 000 лв. Тогава държавата отпусна финансова помощ в размер на 700 000 лв., за да стартира на ново дейността на болницата, обслужваща населението на три общини - Девин, Борино и Доспат. „От тогава до днес болницата винаги е имала финансова тежест. Над 80% от задълженията са заради доставки на различни консумативи и лекарства преди 2014 г.“, добави Грозданова.
 
Село дарява провизии за болницата в Девин

В момента задълженията на здравното заведение възлизат на около 1 000 000 лв. Според Грозданова, има разминаване в сумите, за които претендират кредиторите и с това, което е според техни сметки.
 
Предложенията на желаещите да закупят болницата в Девин ще се приемат до 2 ноември, като на следващия ден ще бъдат разгледани офертите.