/ DarikNews
Община Пловдив предприема спешни мерки за почистване и премахване на дървесна и храстовидна растителност от коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

Предвижда се в почистването да се включи по-ефективна техника, която за минути "раздробява" новоизбуяли дървета с диаметър около 10 сантиметра, посочват от общината.

Вече близо 10 години екип на ОП "Градини и паркове" се грижи за санитарното прочистване на речното корито. Директорът на общинското предприятие Веселин Козарев предлага през есенния сезон, да се вземе под наем голям трактор с мулчер.

Прокуратурата даде указания за разчистване на нерегламентирано сметище

Според него срещу заплащане от около 30 000 лв. могат да бъдат почистени над 170 декара от коритото на Марица, ако средствата бъдат одобрени от Общинския съвет при гласуване на изменението на бюджета за 2021 г., се посочва в съобщението.

Междувременно община Пловдив подготвя проект за основното почистване на Марица от растителността и наносите. Общо за почистването на 10 км от реката са необходими близо 13 млн. лева. Целият план включва три компонента - премахване на растителността, след това - на наносните отлагания и укрепване на подпорните стени, където това се налага.
БТА