Четвъртото издание на Персенк Ултра с още повече предизвикателства
Четвъртото издание на Персенк Ултра с още повече предизвикателства / Дарик Пловдив

Четвъртото издание на родопския ултрамаратон „Персенк Ултра” има нов маршрут, дължината му е по-голяма, а трасето – по-тежко, съобщиха за Дарик организатори на състезанието. Тази година бегачите ще трябва да преодолеят дестинация от 160 километра, а маршрутът ще премине през местността Високата пещ, от там към отсечката х. Гонда Вода – х. Безово – вр. Червената стена, след това по стария Римски мост до с. Югово. Оттам състезателите ще продължат към х. Пашалийца и селата Павелско, Малево и Орехово.

От там поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. През Стария римски път минават в близост до вр. Голям Персенк, през местността Мизар Гидик и Старият римски път стигат до х. Персенк. Следват Митницата – с. Орехово – Бяла черква – вр. Баба, на 150 км от трасето пресичат Лясковската река, за да финишират в Асеновград.

Трасето е изключително предизвикателно, разказа пред Дарик главният организатор Николай Марангозов. По думите му по целия път се разкриват множество красиви гледки. Атарктивни за участниците ще бъдат каньонът на Цириковата църква, скалният феномен Чудните мостове, Старият римски път. Състезателите ще трябва да се справят и с близо три километрово каменно свлачище. За да не се стига до инциденти, се е наложило теренът да се обезопаси с въжета.

Общо 280 състезатели ще участват тази година в „Персенк Ултра”. От тях 210 са от България, има и състезатели от Турция, Македония, Сърбия, Великобритания, Норвегия и Израел. На старта зрителите ще се срещнат с някои световноизвестни бегачи. Сред тях са Божидар Антонов, който постави рекорд по скоростно преминаване на Стара планина по маршрута Ком – Емине: 600 км за 5 дни, 10 часа и 10 минути, по-късно подобрен от Кирил Николов – Дизела. За първи път в родопския ултрамаратон ще се включи и най-добрият бегач на Великобритания Чарли Шарп.

По 160 километровото трасе ще има изградени 10 пункта, на които бегачите ще могат да се подкрепят с напитки и храна, да получат информация и, ако е необходимо – медицинска помощ. За тях ще се грижат общо 170 доброволци от Пловдив и Асеновград. Ако времето се задържи сухо и горещо, на всеки пет километра ще има осигурен пункт за вода.

Състезанието е квалификационно и носи на участниците девет точки. Максималното време за преминаване на разстоянието е 44 часа, а финалът се очаква да бъде в ранния следобед в неделя.

Паралелно с „Персенк Ултра” са предвидени още два маршрута – „Диво прасе Ултра“ (110 километра през село Орехово в посока Бяла черква) и най-атрактивното за участниците трасе от 50 километра, което привлича голяма част от жените-състезатели – „Орехово Ултра“.