Капитан Бураго
Капитан Бураго / netinfo
Възпоменателно тържествено честване ще се извърши по повод 140-тата годишнина от Освобождението на Пловдив от османско робство.  
 
Събитието ще се състои от 11.00 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина (зад Централния дом на младоженците). Слово по повод годишнината и събитията от 1878 г. ще произнесе историкът от Регионален исторически музей (РЕГ) – Пловдив д-р Видин Сукарев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов.
 
В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, ще участва почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго.
 
В Дондуковата градина в 10.30 часа (преди възпоменателното честване), Комитет „Родолюбие“ ще представи възстановката „Живи картини от Освобождението“.
 
В 11.45 часа в Музейния център за съвременна история на улица "Ангел Букурещлиев"№ 14 ще бъда открита изложбата "Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов". Тя е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов. Дело е на Национален музей "Шипка-Бузлуджа". Организатор на представянето в Пловдив е РЕГ.
 
Кметът на Пловдив Иван Тотев кани всички пловдивчани и гости на града на тържествата.