Чепеларе чества Освобождението си
Чепеларе чества Освобождението си / netinfo
С водосвет за благоденствието на Чепеларе ще започне празничната програма по честването на 140-годишнината от Освобождението на родопския град. Събитието е с начален час 11:30 часа, като малко след това е и Литийното шествие към паметната плоча, поставена на мястото, където са посрещнати руските войски в Чепеларе.

Предвидена е и панихида в памет на загиналите за Освобождението на Чепеларе, поднасяне на венци и цветя, както на паметната плоча, така и пред паметника на Капитан Петко Войвода.

Чепеларе чества Освобождението си
netinfo

В понеделник, 15 януари се отбеляза и 140 години от влизането на войските на генерал Черевин в чепеларското село Павелско. Венци и цветя бяха поднесени в знак на признателност на мястото, където е посрещнат генерал Черевин в с. Павелско.

Децата от селото зарадваха присъстващите с подготвена програма по повод празника. На събитието присъстваха  Славка Чакърова – кмет на Община Чепеларе,  Пантелей Мемцов – зам. – кмет на Община Чепеларе,  Росица Черпокова – председател на ОбС Чепеларе, Нели Дочева – кмет на с. Павелско и др.

Чепеларе чества Освобождението си
netinfo

Именно там преди 140 години, в долния край  на селото, при ливадите край моста се е било струпало цяло село, а някои отишли чак към Павелската река, за да чакат дългата колона от едри, мустакати казаци, които яздели грамадни коне.

Те били тържествено посрещнати с хляб и сол от старци, мъже, жени и деца. Появата на казаците предизвикала изключителен възторг у населението. Войниците подавали ръце на посрещачите. Забила черковната камбана. След това започнало настаняването на братушките в останалите здрави къщи. Ген. Черевин бил настанен в къщата на кмета Бялиолу.

Руските освободители знаели за грабежите над населението и изваждали храна както за себе си, така и за домакините. На 16 януари войските от Павелско потеглили за Чепеларе.

Чепеларе чества Освобождението си
netinfo