/ снимка: Тина Соколова
Ремонт започва всеки момент в центъра за временно настаняване на бездомни в Пазарджик, съобщи шефката на отдела за социални услуги към общината Димитрия Церова. Дейностите са забавени по независещи от екипа й причини и ще протекат точно в сезона, когато има най-много нуждаещи се.

Отпускат допълнително пари за бездомните в Пазарджик

Дори по време на ремонта няма да бъдат оставени хора без подслон, увери Церова. Предвидено е допълнително помещение, в което ще бъдат приютявани поне най-нуждаещите се.


Предстои среща със „Социално подпомагане“, чиито служители ще бъдат помолени да търсят всякакви алтернативни варианти. Нерядко бездомните имат деца или други близки, които могат да ги приемат за зимата.

Центърът е с малък капацитет - до 8 души, по 4 мъже и жени. В най-тежките моменти обаче се е налагало в него да бъдат прибирани и 20 човека. Предвидената издръжка е крайно недостатъчна. Затова и от лятото на тази година съветниците гласуваха допълнително 10 000 лева. Те са за храна и лекарства, за здравни осигуровки, лични карти на домуващите, но също не стигат.

Разликата доплаща общинският бюджет, за да не остават в най-студените дни хора на улицата. Екипът на центъра би приел и подкрепа от дарители - храна, памперси, консумативи, запазени дрехи, спално бельо.


В социалната програма на общината е заложено разкриване на приют и хоспис през следващата година. Те ще са с по 30 места и ще осигурят дългосрочен подслон на бездомни и тежко болни. Дотогава обаче те могат да разчитат единствено на Центъра за временно настаняване.