В МБАЛ "Св. Мина“ в Пловдив бе открит Център за диагностика и лечение на усложненията след COVID-инфекция. Центърът ще работи по график, два часа дневно и напълно безплатно, ще се правят базови изследвания на пълна кръвна картина.

Ако се наложи допълнително лечение също ще е безплатно. Центърът може да бъде посещаван без направление. Той ще работи изцяло със средства и възможности на болницата и с подкрепата на Дирекция "Здравеопазване“ в общината.

При прекаралите болестта преобладават ритъмните нарушения, отпадналост и безсилие. Затова е необходимо тази група от хора да бъдат диспансеризирани оттук нататък, за да се следят. Тези нарушения продължават с месеци, затова е необходимо да се проследяват дори и безсимптомните случаи.

Започва записването за постковид програма във Варна

Общинската МБАЛ "Св. Мина“ в Пловдив е напълно готова да посрещне новата вълна, съобщи директорът на Дирекция "Здравеопазване“ д-р Калин Калинов.

Болницата има възможност да разкрие COVID структура с до 60 легла, които ще бъдат разкрити поетапно – първоначално до 30 в едно отделение, което ще е Първо вътрешно. В момента в болницата няма настанени пациенти с коронавирус.

Решението за поетапно разкриване на COVID отделения в общинските болници е на Областния кризисен щаб, за да не се затруднява работата им. Решено е да се започне с болници, които разполагат с интензивни отделения, а МБАЛ "Св. Мина“ е оставена за по-късен етап.

В сряда ще заседава и Общинският кризисен щаб, за да се реши как ще действат всичките 14 общински заведения в Пловдив, както и да се види каква е готовността им. Анализът за това вече е направен в доклад, който е обобщен и входиран в областния кризисен щаб.
 
Информационна агенция Фокус