Никулден
Никулден / снимка: Кирил Кирилов
Никулден
95581
Никулден
  • Никулден
Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска света литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“ в кв. „Христо Смирненски“. Ритуалът навръх Никулден беше с начало 9.00 часа. Първите думи на владиката бяха "Молете се непрекъснато и за всичко благодарете!".

На литургията присъстваха областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, Симеон Сакскобургготски и др.

По отношение на казуса с царските имоти, Сакскобургготски каза, че това са стари дъвки и е безсмислено да се коментират. 

В храма бяха изложени и част от мощите на Св. Николай.

Днешният празник е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана. 

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести. 

Чуйте и от приложеното аудио.