Бъдещият молитвен дом в „Столипиново“ е незаконен ?
Бъдещият молитвен дом в „Столипиново“ е незаконен ? / getty images
Бъдещият молитвен дом в „Столипиново“ е незаконен ?
82230
Бъдещият молитвен дом в „Столипиново“ е незаконен ?
  • Бъдещият молитвен дом в „Столипиново“ е незаконен ?

Община Пловдив не е издавала строително разрешително за молитвен дом в етническия квартал „Столипиново“, а само за социален дом.

Това заяви в ефира на Дарик радио временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски, който отговаря за общинската собственост. По думите му, за да може да се извършват религиозни дейности, то предназначението на имота в Подробния устройствен план трябва да е за религия.

„В този конкретен случай предназначението на имота е за обществено обслужващи дейности и там молитвен дом не може да има“, категоричен е Кацарски.

Отношение по темата взе и говорителят на Главно мюфтийство на Републка България Ахмед Ахмедов, който заяви пред Дарик радио, че „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание",което ще строи  молитвен дом в Столипиново, няма нищо общо с мюфтийството.

„Главно мюфтийство не може да носи отговорност или да упражнява контрол върху дейностите, които евентуално ще се извършват на този обект, защото хората, които стоят зад проекта са си отделно регистрирано от нас изповедание“, обясни Ахмедов.

Както съобщихме вчера, организация с нестопанска цел, носеща името „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание" ще строи социален молитвен дом в ромския квартал „Столипиново" в Пловдив.

 

„Стойността на проекта е за 500 хил. евро, които ще бъдат събрани от неизвестни засега спонсори".