купувачите предпочитат жилища ново строителство
купувачите предпочитат жилища ново строителство / imoti.net
Близо 50% от сделките с жилищни имоти в Пловдив през 2017 година са за ново строителство, обобщиха представители на над 60 агенции по време на дискусията, организирана от портала Imoti.net в града. Ръстът на годишна база на издадените разрешителни за ново строителство жилища е 65%. Именно заради тази тенденция брокерите оспориха по време на срещата регистрирания от Агенцията по вписванията спад от 6% в сделките с имоти, където покупките на ново строителство не се отчитат.
 
Пловдив се разширява заради развитието на нови производства в индустриалната зона, стана ясно по време на дискусията.
 
Икономическият растеж доведе до засилено търсене на квалифицирани и неквалифицирани кадри, които идват от слабите икономически райони на Северозападна България, Хасково и Димитровград и се установяват в Пловдив. Новите жители търсят апартаменти, построени с по-качествени материали, с по-добре поддържани входове, затова и интересът е предимно към ново строителство“, обобщи мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.
 
Най-голям е интересът към покупка на имот с цел инвестиция. Към жилища се наблюдава интерес и от българи, които живеят в чужбина – те се ориентират предимно към градски имоти, но отскоро търсят и селски. Най-предпочитани с цел инвестиция са двустайните жилища, но поради повишаването на стандарта на живот в Пловдив се увеличава и търсенето на тристайни и луксозни имоти – тенденция, която доскоро се наблюдаваше само в София.
 
Цените на недвижимото имущество в града не отбелязват съществен ръст за последните 4 години – около 15%. Изключение прави район „Тракия“, където цените на апартаментите са скочили с до 70%, най-вече заради подобряването на инфраструктурата на квартала.
 
Сделките с парцели са се увеличили с 15%, а цените им са скочили с 20%, обобщиха агенциите. Наблюдава се засилен интерес към ваканционните имоти в комплекс Цигов Чарк.
 
На срещата бяха представени и технологични инструменти в полза на работата на брокерите, свързани с кадастъра и картите на имоти.