Близо половин милион усвоени по ОПАК в Южен – централен район
Близо половин милион усвоени по ОПАК в Южен – централен район / netinfo
480 хил. лв. са усвоените до момента средства по Оперативна програма „Административен капацитет” от Южен централен район, съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. В Пловдив днес той откри първия ден от поредицата информационни дни по ОПАК за възможностите за финансиране на проекти по програмата.

Централната, областните и общинските администрации ще могат да се състезават с проекти за усвояването на 10 млн. лв. Целта е да се създадат качествени, насочени към потребителя административни услуги и развитие на електронното правителство.

Сред търсените проекти ще са такива, които предвиждат облекчаването на административните процедури при обслужването на хора с физически увреждания. Срокът за кандидатстването по тези направления е 14 януари 2009 година.

До момента по Оперативната програма по сметките на всички бенефициенти са преведени близо 22,5 млн. лв.

По повод твърденията, че има вероятност да бъдат спрени европейски средства по ОПАК, министър Василев коментира, че няма такава опасност. /Чуйте от прикачения звуков файл/

Към днешна дата усвоените по програмата за 2007 година пари са 64%. До края на годината най-вероятно ще бъдат усвоени на 100% парите за 2007-a, подчерта Василев.

Министър Василев успокои, че е твърде малка вероятността да се злоупотребява с усвоените евросредства, като коментира, че най-трудно ще е в държавата да се измисли как да сe злоупотребява с парите по ОПАК.