Близо 400 нови пациенти с диабет в Пазарджишко
Близо 400 нови пациенти с диабет в Пазарджишко / netinfo
Пазарджик е на едно от първите места в страната по заболеваемост от диабет. 387 са новорегистрираните диабетно болни в града и областта през първите 10 месеца на годината, съобщиха за Дарик радио от Районния център по здравеопазване /РЦЗ/ по повод Международния ден за борба с диабета.

В региона болните са общо 5925, като значителен е ръстът на жените с диабет - 3605. Захарната болест покосява най-вече хората над 60 години. В тази възрастова категория заболелите са близо 4500. В областта са регистрирани и 17 болни от захарен диабет деца.

По данни на РЦЗ – Пазарджик най-много диабетно болни се лекуват с лекарства - 3780, на инсулин са 1881, с глюкомери са над 1000. Захарният диабет е доживотно заболяване, затова и лечението му продължава цял живот, коментираха за Дарик водещи ендокринолози от областния град. Основен стремеж в лечението е контрол над високите стойности на кръвната захар, като се избягват прекалено ниските стойности на глюкозата. Крайната цел е избягване на развитието на усложнения и възможно най-пълноценен начин на живот от болните.