/ Район Южен - Община Пловдив
Бившият зам.-кмет на пловдивския район "Южен" с ресор "Социална политика и здравеопазване" Павел Милушев се връща от днес в същата районна администрация като заместник на новия районен кмет от ГЕРБ Костадин Язов. Милушев е от ВМРО-БНД. Той беше заместник на предишния кмет на района Борислав Инчев, който също е от партията на Каракачанов, но по време на местните избори войводите бяха в коалиция с НФСБ и кандидат за кмет Славчо Атанасов. 

По трима районни кандидат-кметове си поделят Каракачанов и Симеонов

Депутатът от Патриотичен фронт веднага реагира остро първо в профила си във Фейсбук, а след това разпрати позицията си и до пловдивските медии. "Не приемам участието на коалиционните ни партньори в управлението на Пловдив", заявява Атанасов по повод назначението, което влиза в сила от днес. 

"Лично се дистанцирам от тази политика и няма как да подкрепя или приема такова назначение, което практически и по всички правила на политиката означава участие в управлението на града. Повече от 8 години се боря за смяната на наложения управленски модел и съм приел това за своя мисия, защото този модел е опасен за пловдивчани и за държавността като цяло", коментира още Атанасов.

По думите му в последните два месеца ясно се вижда, че порочният модел не само няма да бъде преодолян, но той се възпроизвежда и надгражда с бързи стъпки. "По тази причина не мога да застана зад едно участие в сегашното управление на Пловдив. Дълбоко съм убеден, че моделът трябва да бъде сменен с изцяло ново политическо и управленско поведение, отворено към пловдивчани и към решаването на техните проблеми", казва още Славчо Атанасов. 

Рокади в ОбС на Пловдив, девет се отказват от мандатите си

Всъщност назначението е очаквано, след като още преди сформирането на Общинския съвет под тепетата, съветниците от ВМРО-БНД образуваха самостоятелна група от трима души. Тогава старейшините от НФСБ Слави Георгиев и Костадин Гаров останаха извън всякакви групи и обявиха, че ще бъдат независими в местния парламент. Сега разцеплението на патриотите на местно ниво вече е официален факт.

Другите двама заместници на Костадин Язов в районната адмистрация са Атанаска Тунтова и Екатерина Стефанова. Тунтова беше шеф на Басейнова дирекция, а преди два мандата - зам.-кмет в район "Централен". Екатерина Стефанова пък досега е била старши експерт в ГРАО. 

И тримата заместнии на Язов започват работа от днес, засега ресорите им не са изяснени. Какви ще са, ще бъде ясно след като бъде приета структурата на районната администрация. Засега се очаква Атанаска Тунтова да поеме териториалното и селищното устройство (ТСУ), а Павел Милушев - предишния си ресор или само част от него.