Белгийският посланик открива офис на Best2B
Белгийският посланик открива офис на Best2B / netinfo

Регионален офис на Белгийско-Българската асоциация Best2B* ще открие днес в Пловдив белгийският посланик Н. Пр. Аник ван Калстер. Офисът се намира на 9-ия етаж в комплекс „Хеброс“ и ще бъде  в услуга и на български компании, които искат да са част от двустранните икономически, образователни, културни и социални отношения.

Официалната церемонията ще се проведе в пловдивския клон на Камарата на строителите. На нея са поканени президентът от 2002 до 2012г. Георги Първанов, вицепремиерът Даниела Бобева, както и президентите на водещи белгийски и български компании.

Дейността на дружеството ще бъде представена от проф. Кръстьо Петков и проф. Жак Вилрокс, извесни като „бащите“ на Белгийско-Българската асоциация, а по време на коктейла ще бъдат показани възможностите за инвестиране в регион Пловдив. Заместник-кметът на община „Марица“ инж. Стефан Цанков ще представи двата нови проекта на Best2B в града под тепетата.

*Белгийско-Българската асоциация Best2B e неправителствена организация, създадена с цел  насърчаване на двустранните отношения във всякакъв аспект. Основата на Белгийско-Българската асоциация Best2B поставят проф. Jacques Vilrokx, Wim Schamp, Luc Carsauw и проф. Кръстьо Петков. Best2B-Белгия е регистрирана първо в Брюксел през 2002 г., Best2B-България е регистрирана през 2004 г. в София. Още от създаването на асоциацията икономическите, социалните и културните и цели имат еднакъв приоритет. В началото Best2B реализира два големи проекта в областта на висшето образование и научните изследвания: създаване на магистърска програма по трудови отношения в университетите в София и Пловдив от консорциум от шест университета, координирани от Свободния университет в Брюксел и проект "Учебните региони" -  в 12 области в шест страни за насърчаване на обмена на добри практики в регионалното развитие.

Best2B провежда различни активности в Белгия за промотиране на българските интереси като взима участие в дейности на Търговската камара и на други организации с инициирането на събития като „Българска седмица“, например. Асоциацията провежда и културни събития с белгийски и български музиканти и писатели.

Best2B Белгия участва в организирането на Европалия-България в белгийската столица, под патронажа на българските президенти Петър Стоянов и Георги Първанов. Двегодишната изложба „Европалия” бе едно от най-значимите културни събития в Белгия, която през 2002 година беше посветена на българската култура.

Белгийско-Българската асоциация Best2B насърчава белгийско-български партньорства в усвояването на европейските структурни фондове и оперативни програми, насърчава преки контакти между региони и общини, и бизнеса. Сред новите проекти на организацията са изграждането на студентски общежития и селскостопанско тържище в Пловдив.