авиоинженерство
авиоинженерство / снимка: Кирил Кирилов
Авиоинженерство
96978
Авиоинженерство
  • Авиоинженерство
Авиоинженерът и конструктор Александър Мариносян е проектант и строител на 5 самолета. Пред Дарик той разказва за дългия път от проектирането до крайната реализация на готовия продукт. Последният самолет, който е конструирал и построил, струва 250 000 лв. Обемът на двигателя му е около 10 литра, а мощността – 300 конски сили. Машината може да развие 450 км в час и е почти два пъти по-бърза от останалите в авиобаза Марица край село Граф Игнатиево.

Инж. Александър Мариносян е роден и израснал в Пловдив. От ранна възраст се захласва по самолетите. Завършва механотехникума със специалност „Ремонт и експлоатация на самолети“. Висшето си образование Александър получава в Технически университет – София, а специалността му е „Авиационна техника и технологии“. Занимава се с техническо обслужване на самолети от гражданската авиация и по-специално ремонти по конструкцията им – у нас и в чужбина.

Колко време е нужно за конструирането на един самолет и колко за построяването?

Освен любовта към конструирането на самолети Александър споделя и тази на пилотирането им. Казва с усмивка на лице, че няма да е сериозно, ако не използва продуктите си по предназначение. Според Мариносян гражданската авиация у нас има много аспекти. По отношение на експлоатацията, обслужването и ремонтите, в никакъв случай не е изостанала. Всеки ден професионалните инженери и пилоти от България решават служебните си задачи точно толкова добре, колкото и техните колеги от най-развитите авиационни страни. Ако говорим за дизайн и производство на готови продукти обаче, нещата са съвсем различни и клонят към нула, заявява той.

Попитахме го и дали има интерес към проектираните и построени от него самолети.

Разликата от зората на авиацията до наши дни е, че конструкторите знаят повече, станали са по-умни в справянето с предизвикателствата и правят все по-безопасни самолети, с по-големи възможности, пояснява инженерът. Според него за в бъдеще изкуственият интелект ще надмине човека във взимането на решения, особено когато те са свързани с техника и технологии.

Чуйте повече от приложения репортаж.