Авиофест за хора с увреждания стартира край Брезово
Авиофест за хора с увреждания стартира край Брезово / sxc.hu

Първият по рода си авиофест за хора с увреждания в Пловдивска област ще се проведе днес и утре на летище Чоба до Брезово. Освен възможността професионалистите да премерят сили и умения, авиофестът е шанс за любителите на ултралеката авиация да полетят. На този своеобразен празник, на който ще присъстват и организации на хора с увреждания от България, Беларус, Турция и Германия, ще се проведат мотивационни полети със самолети, мотоделтапланери и парапланери.

Летателна площадка Чоба е разположена на 3 км югозападно от центъра на селото със същото име. Подходяща е за излитане и кацане на свръхлеки въздухоплавателни средства - самолети, мотоделтапланери, мотопарапланери, вертолети и автожири със скорост на кацане под 80 км/ч, уточняват от Българската асоциация на леката авиация.

За топловъздушните балони близо до летището е подсигурена система за зареждане с газ, определени са и места за издигане на балоните. За други въздухоплавателни средства на 100-тина метра от летището е организирана доставка на бензин (срещу заплащане). За изявите на парапланерите и радиоуправляемите авиомодели е предвидена поляна от няколкостотин декара, без навлизане в самата писта.

Организатори на авиофеста са сдружение "Млад орел - БГ" - Пловдив, СНЦ "Съюз на инвалидите - Дружество Пловдив", Община Брезово, с изключителното съдействие на "Българска асоциация на леката авиация" - София.