Анастас Константинов с предколедна изложба акварели
Анастас Константинов с предколедна изложба акварели / netinfo

Традиционна предколедна изложба откри снощи художникът Анастас Константинов. Едно от  най‐изявените имена на съвременната българска живопис представи в галерията си „Анастас“ цветна феерия от 35 акварела, „родени от въображението и вдъхновени от представата на човека за онова, което не се вижда“, както сам разказа автора.

Анастас Константинов с предколедна изложба акварели
netinfo
Гости на събитието бяха  кметът на Пловдив Иван Тотев, директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева, колеги, почитатели и приятели на художника, които всяка година не пропускат изложбата, провеждаща се традиционно в навечерието на най-светлия християнски празник Коледа. Най-верните ценители на творчеството на Анастас бяха разгледали експозицията часове преди откриването в 18.30 ч. и почти половината акварели вече имаха поставена „червена точка“ за откупка.

Анастас Константинов с предколедна изложба акварели
netinfo
Акварелите са изцяло нови, рисувани са през 2015 година и се показват пред публика за първи път. Според Анастас Константинов единствено тук могат да се видят акварели с размер 170 см. Хартията за тях е ръчно правена.

Анастас Константинов с предколедна изложба акварели
netinfo
Анастас Константинов е роден на 29 март 1956 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и специалност “Живопис” във Великотърновския университет. Още като студент, негови картини започват да се продават в чужбина, а първите му две самостоятелни изложби предизвикват истинска сензация в годините на т.нар. „социалистически реализъм“. През 1986 година в Пловдив той прави първата за България, концептуална изложба, която предизвиква огромен скандал и е затворена от властите. „Двери на светлината“ /1986 г./ е принудително закрита от комунистическия режим и обявена за религиозна пропаганда и идеологическа диверсия.

Непосредствено след падането на Берлинската стена, изкуството на Анастас печели почитатели в Женева, Брюксел, Париж, Торонто, Хановер, Хамбург. Годините оттогава насам са период на истински разцвет на неговия талант и продуктивност. Анастас Константинов има над 35 години професионално творческо присъствие на световната артсцена, с повече от 50 самостоятелни и  120 общи изложби. Живее и твори в Пловдив, но рисува картини и в Гърция, Полша, Италия, Германия, Малта и Съединените щати.

Понастоящем художникът работи по американски проект. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, почти всички градски художествени галерии в България, на акционери на Музея на модерно изкуство – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, САЩ, Арабските емирства, Япония и Русия.