Американска певица популяризира балканския фолклор
Американска певица популяризира балканския фолклор / netinfo
Американска певица популяризира балкански фолклор
69738
Американска певица популяризира балкански фолклор
  • Американска певица популяризира балкански фолклор

Американска джаз певица от арменски произход, събира певци от цял свят за да изпълняват балкански фолклор в Америка. Кристиан Карам е създател на хор за българска и балканска музика „Плетеница”.

Уникалната идея за създаването на хор „Плетеница” се корени в голямата любов на Кристиан към различните фолклорни традиции.

Израснала съм в зона на военни конфликти и поради тази причина се обърнах към музиката, като универсално средство за сплотявяне на хората по света, това каза в предаването „Дарик кафе” певицата Кристиан Карам.

Оригиналната певица и композиторка е родена и израснала в Бейрут, но заминава за Бостън, за да изучава джаз пеене и в момента преподава вокал, ансамбли и композиция в Бъркли Колидж.

Учител на Кристиан Карам, който я въвежда в тайните на българския фолклор е известната българска певица, солистка на хор „Мистерията на Българските гласове” – Бинка Добрева.

Близкият Изток и Балканите имат една изключително завладяваща ритмика, която макар да е трудна за усвояване, е завладяваща и магнетична, казва Кристиан Карам.

Според нея, има вътрешна връзка от Средиземно море, чак до Индия, която свързва  всички народи чрез музиката. Балканският хор "Плетеница" носи послания за мир, радост и междукултурно разбирателство.

Изключително е усещането, хора от целия свят да се обединят от завладяващата ритмика и магията на българския фолклор, казва Кристиан.

Хорът, който е събрал певци от целия цвят, редовно се изявява в престижни концертни зали в Бостън и Ню Йорк, а напълно посветена на идеята, Кристиан продължава да запознава мериканската общност с Балканския песенен фолклор.

Едно от най-големите желания на Кристиан Карам е да осъществи гостуването на хор „Плетеница” у нас.

Цялото предаване с участието на Кристиан Карам можете де чуете в прикачения файл.