Абитуриентка от Езикова гимназия „Иван Вазов“ стана кмет за един ден на Пловдив
Абитуриентка от Езикова гимназия „Иван Вазов“ стана кмет за един ден на Пловдив / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Абитуриентката от Езикова гимназия „Иван Вазов“ Йолена Гешева стана кмет за един ден на Пловдив в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ 2016. Заедно с нея в кметския кабинет влязоха помощниците й Евгения Рубашка от Националната търговска гимназия и Иван Ютиджиян и Борислава Герчева от Математическата гимназия.

Стартът на инициативата беше даден днес в Община Пловдив. През тази година 15-тото издание на събитието се провежда под надслова „Вдъхнови бъдещето“.

Утвърдени професионалисти от всички сфери на бизнеса и обществения живот и висши държавни управници ще дадат възможност на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната организация. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите „мениджъри за един ден" в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техния сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание.

За участие в инициативата в страната са кандидатствали над 2000 ученици и студенти и над 300 компании и институции, които осигуряват 1000 работни места за мениджърите за един ден.

Организатори на „Мениджър за един ден“ са Джуниър Ачийвмънт България (JA България).

Абитуриентка от Езикова гимназия Иван Вазов стана кмет за един ден на Пловдив
netinfo
За пета поредна година община Смолян днес е домакин на инициативата „Мениджър за един ден”. Ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”, ППМГ „Васил Левски”и ПГИ „Карл Маркс” управляват за един ден общинската администрация. Тийнейджърите заеха ключови постове - на кмет, заместник кмет, секретар, директори на дирекции и ръководиха община Смолян. Кметът Николай Мелемов посрещна младите хора. „Не се притеснявайте да питате, даже и да командвате. Обществената работа е наистина сложна, но ви пожелавам в бъдеще като се реализирате да работите това, което ви е интересно.Освен знания трябва да има и търпение към колегите и гражданите, за да чувстват те общината като своя”, каза градоначалникът на младите хора. Той им пожела ползотворен ден .

Абитуриентка от Езикова гимназия Иван Вазов стана кмет за един ден на Пловдив
netinfo
След това на горещия кметски стол седна Мартин Сантелов, който е единадесетокласник от ПГИ „Карл Маркс. Той пое огърлицата на властта от Мелемов. Градоначалникът го въведе в кметските дела – приема на граждани, строителството и разбира се текущите ангажименти.

Абитуриентка от Езикова гимназия Иван Вазов стана кмет за един ден на Пловдив
netinfo
Стефания Димитрова от ППМГ се зае с ангажиментите на заместник кмета Марин Захариев . Петър Шамаранов се зае с финансите на община Смолян при зам.-кмета Венера Аръчкова. Функциите на другия зам.-кмет инж. Мариана Цекова пое Иван Стоев . Йона Кариева седна на стола на секретаря Момчил Николов. Останалите младежи поеха функциите на директори на дирекции. Преди да заемат длъжностите си тийнейджърите споделиха, че са развълнувани от възможността да се потопят в атмосферата на възрастните, преживявайки един реален работен ден и да усетят какво е да си на ръководна длъжност. След приключване на работния ден те ще разкажат за преживяванията си на работното място.

Абитуриентка от Езикова гимназия Иван Вазов стана кмет за един ден на Пловдив
netinfo
Възпитаник на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт поема управлението на Пазарджишка община днес. Янко Мърхов е избраният да бъде кмет за един ден, а в качеството на зам.-кмет влиза Валентина Бъбарова от СУ „Георги Бенковски”. Функциите на секретар пък са поверени на Теомира Смиленова, също от Гимназията по икономика. В 11 часа ще участват в работна среща на кмета и общинското ръководство, половин час по-късно ще се запознаят с естеството на работа за длъжността, която заемат, а за следобед е предвидено да изпълняват оперативни задачи.

16 възпитаници на Средно училище „Георги Бенковски” в Пазарджик днес пък влизат в ролите на архивисти, данъчни служители, банкери, консултанти по кариерно развитие и шефове на частна фирма за мебели. Най-висок пост се пада на дванайсетокласничката Теодора Петкова, която ще бъде управител на централния офис на немска фирма –производител на домакинска техника.