50% повече данъци платиха фирмите
50% повече данъци платиха фирмите / netinfo
С 12 млн лева повече данъци са декларирали и внесли в бюджета пловдивските фирми през първите 4 месеца на годината, съобщи регионалният директор на НАП Георги Търновалийски. Ръстът на приходите от корпоративния данък е 50-процентен и е показател, че фирмите от областта излизат на светло, сочат анализите на данъчната администрация. С 2000 повече са и фирмите, подали данъчни декларации за пръв път.

Трайна е тенденцията на спад декларациите, според които фирмите са на загуба. Според Търновалийски това се дължи на 3 фактора - добрата работа на приходната администрация, желанието на фирмите да натрупат добра кредитна история и нивото на данъчната тежест, което е едно от най-ниските в Европа.

20 са случаите на засечени укрити доходи, които са предадени на прокуратурата, съобщи Търновалийски.

Тази година работодателите, а не приходната администрация ще преизчислява и възстановява надвзетия данък на родители, които ползват данъчни облекчения за отглеждане на деца. Това трябва да стане до 31 януари 2008 г., след като родителят подаде декларация пред работодателя в периода 30 ноември – 31 декември 2007 г. Над 27000 са поискали да ползват преференциите на семейното подоходно облагане до момента.