Изкуствотека
Изкуствотека / netinfo
През този месец Изкуствотеката в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив отбелязва 40 години от създаването си.
 
През 1962 г. в библиотеката се открива Музикален отдел, който постепенно  обогатява своя фонд  и с образци от други сфери на художественото творчество – репродукции на картини, албуми, енциклопедии и специализирана литература по изкуствата. Важни етапи в оформянето на Изкуствотеката са 1976 г., когато се въвежда експериментално раздаване на репродукции, грамофонни плочи и ноти и 1977 г.- обособяването й като сектор. Постепенно се създава и филмотека, която днес съдържа над 250 филма, а от 1991 г. се комплектува фонд от модерни звукови и визуални носители – CD и DVD.
 
Колкото натрупаният фонд, толкова и дейността на Изкуствотеката я утвърждават като институция в духовния живот на Пловдив – през годините  заработват форми като кинолектории, киноуниверситет, студио „Музика“, клуб „Симфония“, клуб „Опера“, Театър на детската приказка, организират се открити уроци по изкуства. В експозиционните пространства на  НБ „Иван Вазов“ свои изложби откриват имена като Минчо Панайотов, Мария Кукова, Димитър Станчев, а също така и творци от Германия – Кристине Зонтаг, САЩ – Ева Клайн, Русия – Иван Коваленко.
 
Своята 40-годишнина Изкуствотеката при НБ „Иван Вазов“ ще отбележи в периода 11 – 22 декември със следната програма: 11 декември – 17.00 ч. откриване изложба на пловдивски художници, 18 декември – изложба във витрини на материали от архива на Изкуствотека, изложба от творби на бивши и настоящи колеги и приятели, представяне на нови постъпления във фонда на Изуствотеката – книги, ноти, албуми, репродукции и др., 22 декември, 11.00 ч. – музикално матине с участието на Никола Николов -виолончело и Злателина Коларова- пиано.