/ снимка: Кирил Кирилов
Домашно насилие
99660
Домашно насилие
  • Домашно насилие
29 са убитите жени от мъже у нас през 2017 г., като само две от тях не са познавали похитителя си. 23 от жертвите са били убити от бивш или настоящ партньор. Тревожните данни разпространиха от фондация „Джендър алтернативи“, които днес представиха резултатите от дейностите си по проекта „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места“.

Представят резултати от превенцията на насилие сред ученици

В сравнение с миналата година, през настоящата убитите от бивши или настоящи партньори до момента са 25, като информацията не е официална статистика, а е на база медийни публикации, т.е. по една жертва на две седмици, обясни координаторът на проекта Рада Еленкова. Мотив номер 1 за извършеното престъпление е ревност. Следващият най-често срещан мотив е желанието на жертвата да напусне насилника.

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

Според проучването на „Джендър алтернативи“, 5 от жените, убити от свой партньор през 2017 г., вече са били подали сигнал, че срещу тях има проявено насилие. Това означава, че институциите не са си свършили работата, коментира Еленкова. Тя допълни, че насилваните жени рядко търсят защита, поради различни причини - стокхолмски синдром, страх от насилника, ниско самочувствие, срам и други.

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

Според специалистите, относно домашното насили над жени няма критичен анализ, няма публични данни, нито регистър на извършителите. Те твърдят, че държавата отказва да криминализира насилието над жени и по този начин утвърждава патриархалния модел. Съответно в готвените промени в нормативната уредба няма текстове за превенция на домашното насилие.

Експеримент изследва еднаква ли е реакцията при битов шум и домашно насилие (ВИДЕО)

По време на шестмесечния проект, изпълняван от фондацията, са извършени над 100 консултации - психо-социални, юридически и с извършители. Експертите са обхванали близо 300 ученици от четири малки населени места в областта - Брани поле, Крумово, Брестовица и Цалапица. През последните три години в региона са заведени над 200 дела за домашно насилие.

Чуйте и от приложеното аудио.