207 болни от респираторни заболявания за седмица в Пловдив
207 болни от респираторни заболявания за седмица в Пловдив / netinfo



Двойно са се повишили случаите на остри респираторни заболявания през последната седмица, в сравнение с предходната, съобщи в интервю за Дарик д-р Ели Кунчева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Пловдив. 207 са регистрираните случаи през изминалите седем дни, 99 е бил техният брой за предходната седмица.

Засега не може да се говори за обявяване на грипна епидемия или дори предепидемичен период, тъй като заболеваемостта е 60 на 10000, а за да бъде обявена грипна епидемия заболеваемостта трябва да бъде над 130 на 10000 заболели. Най-голям е броят на заболелите при децата на възраст от 0 до 4 години и от 5 до 19 години. Санитарната инспекция в града следи и заболеваемостта в детските градини и училищата, която варира около 9,5% и не бележи тревожна тенденция.

Висока температура, болки в мускулите и главоболие, болки при движение на очните ябълки, това са основните симптоми на грипа. Щамът, който е характерен за тази година е „Соломонови острови”, който е много подобен на върлувалия преди година „Нова Каледония”.