2012 - година на сериозни археологически разкопки в Пловдив
2012 - година на сериозни археологически разкопки в Пловдив / DarikNews.bg

Преговаряме с Министерството на културата през следващата година да започнат археологически разкопки в централната част на града, заяви областният управител Иван Тотев по време на официалното начало на ремонта на Античния театър. По думите му се водят разговори за залагане на средства за подобни дейности в държавния бюджет, а на следващ етап - и в общинския. Зам.-министър д-р Тодор Чобанов каза, че задълбочени разкопки в градския център на Пловдив не са правени от около 15 години.

След приключване на ремонта на северния вход на амфитеатъра, ще бъдат направени стъпки за предаване на обекта за стопанисване от общината. Проектът е финансиран с пари от „Красива България" и с държавни средства. От фирмата изпълнител обясниха, че ще има консервация на зидовете и свода, озеленяване и почистване, но нищо няма да се руши. Оттам допълниха, че към настоящите стълби ще бъдат изградени парапети, а от всички страни ще обикаля ограда.

Проектът е на стойност близо 200 000 лева и включва архитектурно-строителни и консервационно-реставрационни работи, както и изграждане на осветление на северния вход. Ще бъде извършен още частичен ремонт на сцената и изграждане на нови санитарни възли. Дейностите трябва да приключат до 3 месеца.