20 000 социалнослаби в областта  губят непотърсени помощи
20 000 социалнослаби в областта губят непотърсени помощи / netinfo
Едва 30% от социалнослабите жители на региона са получили полагащия им се първи транш от храни по програмата на ЕС за подпомагане. Това съобщи 4 дни преди изтичането на крайния срок областният координатор на БЧК Таня Георгиева. Тя предупреди, че бедните, които не си вземат до петък четирите килограма брашно от пунктовете по местоживеене, ще ги загубят. Дори в “Столипиново”, където при благотворителни акции обичайно има големи опашки, сега едва 50% са се явили в пункта в училище “Симон Боливар” да си получат полагаемите продукти.

Много хора са заблудени, че могат да вземат храните наведнъж при раздаването на втория транш от брашно и ориз през м. август, каза Георгиева. Правилата на програмата обаче не позволяват това и в края на седмицата нераздаденото брашно ще бъде върнато в централния областен склад в панаира, а след това ще се разпредели по социални домове. Има опасност заради слабата активност на бенефициентите по програмата през септември държавата да не може да защити искането си за безвъзмездна помощ за следващата година, предупреди координаторката на БЧК.

Пловдивска област е с най-много хора с право на натурална помощ – 32 000, в сравнение с останалите региони на страната. Има опасност обаче 2/3 от заявените и доставени 111 тона брашно да не стигнат до получателите си, защото вероятността за удължаване на срока е нищожна..

От БЧК напомниха, че процедурата е максимално опростена и храните се раздават само срещу подпис и лична карта на всички, които вземат енергийни помощи. В Пловдив са разкрити 7 пункта, в Асеновград – 3, в общините Родопи и Марица има пунктове във всички села, както и в общинските центрове в останалите общини на областта.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл