17 болни от хепатит от началото на ноември в Пазарджик
17 болни от хепатит от началото на ноември в Пазарджик / netinfo

17 заразени с остър вирусен хепатит са регистрирани в Пазарджишка област за първите три седмици на ноември, показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи. Повече заболели са открити във Велинград, село Алеко Константиново, а последният пациент с тази диагноза е от с. Гелеменово, каза д-р Магдалена Станева, шеф на отдела за заразни болести в РЗИ. Единични случаи има в целия регион. Почти всички са с хепатит А.

Според д-р Станева това е нормално завишение на заболеваемостта за сезона. От началото на тази година са регистрирани 34-ма пациенти, повечето – с хепатит А, т.нар. болест на мръсните ръце. През есента не е изключение разпространението на вируса да се увеличи заради всекидневните контакти на децата в училищата и детските градини.

Пак по тази причина в момента има леко покачване и на болните от скарлатина, в учебните и детските заведения има и варицела, но в обичайни граници.

Най-големият взрив на хепатит А в Пазарджишко е регистриран през 2011 г., когато са регистрирани 324 заразени. През 2012 са открити 232-ма, през 2013 – 108. Следват две години на чувствителен спад, съответно с 28 и 25 заболели.