Две от създателките на петицията - Юлияна Мишовска и Марина Ангелова
Две от създателките на петицията - Юлияна Мишовска и Марина Ангелова / netinfo
1600 вече са подписалите се в електронната петиция за опазване здравето и живота на деца и домашни любимци в града под тепетата. Тя е провокирана от зачестилите случаи на разхвърляна отрова и отровени домашни любимци в непосредствена близост до детски площадки и паркове в различни райони на Пловдив. Това каза в интервю за Дарик радио един от създателите й Юлияна Мишовска, която е стопанин на 8-месечен джак ръсел.
 
98 деца oт Пловдивско чакат да бъдат осиновени

Последният случай е преди три дни в парк Бунарджика, където до един от фитнесите на открито бяха открити гранули, напоени с антифриз. Заради навременната реакция на стопаните са спасени две кучета, съобщи Марина Ангелова, която има шоколадов лабрадор на две години и половина. Тя призова, когато има подобни случаи, освен в социалните мрежи, да се подава сигнал и до полицията, за да се задействат компетентните институции.
 
Общината трябва да направи анализ на ситуацията, да прецени каква е гъстотата на кучетата в града, за да има равномерно разпределение на контрола, заяви Любомир Чакъров, чийто домашен любимец е кръстоска между бигъл и руско гонче. Най-важното е да има постоянен диалог между общинската администрация и гражданите, допълни той. По думите му тези отрови са опасни не само за кучетата, но и за малките деца и дивите животни.
 
Целите на петицията са няколко: осигуряване на видеонаблюдение и осветление на ключовите места за отдих и разходка на домашни любимци, поставяне на табели с обозначения за събиране на кучешки екскременти, вкл. и контейнери за тази цел, засилване на физическата охрана на местата за отдих чрез осигуряване на патрулни и цивилни екипи, ограничаване свободната продажба на отровни вещества в агро и зоо аптеките, както и засилен контрол от страна на отговорните органи, поради високата степен на опасност спрямо населението, домашните и диви животни.
 
Петицията е препратена и до кмета на Пловдив Иван Тотев, районните кметове на общината, както и до някои общински дирекции и неправителствени организации. В интервю за Дарик радио кметът на район „Централен“ Георги Стаменов беше категоричен, че основен приоритет в работата му през 2019 г. е облагородяването на тепетата и парковете в тях. Сред задачите на кметството са осигуряване на повече осветление и поставяне на видеонаблюдение, което ще помогне в превенцията при поставяне на отрова за домашни любимци по паркове, градини и клетки за кучета.