/ ThinkStock/Getty Images

Шестнайсет човека са се самоубили за първите 6 месеца на тази година в Пазарджишко, сочат данни на Регионалната здравна инспекция. Опиталите да сложат край на живота си са 41, със 7 по-малко в сравнени със същия период на миналата година.

Прави впечатление, че мъжете, направили този фатален избор, са повече от жените. Най-често опитите се правят вкъщи - 82,9%. Другите 9,8на сто са навън, на работата и на обществени места. С по един, два или повече предишни опити да се самоубият са по 2,4% от посегналите на живота си, за 7,3% няма данни, 85,4 на сто го правят за първи път.

Най-масов начин за постигане на фаталната цел е отравянето с медикаменти, следва обесването, отравянето с химически вещества и хвърлянето отвисоко. Мъжете най-често избират въжето, докато жените – ударни дози лекарства

По-често искат смъртта си хората от градовете – 78,1%. От всички регистрирани за първото полугодие самоубийци по 25 на сто са пенсионерите и работещите. Следват учащите – 22,5 на сто, безработните – 20 процента, бездомните – 2,5%.

При мъжете средната възраст, в която се достига до фаталното решение, е 60 години, при жените – 44. Анализи показват, че с напредване на възрастта сериозността на опитите се задълбочава. Реализираните самоубийства са характерни за жените над 40 и мъжете над 60 години.