154 от новите спирки ще имат и търговска част
154 от новите спирки ще имат и търговска част / Виктор Кадири
154 от новите спирки ще имат и търговска част
63148
154 от новите спирки ще имат и търговска част
  • 154 от новите спирки ще имат и търговска част

154 от новите спирки, чието поставяне започна днес пред Градския дом на културата, ще разполагат и с търговска част.

До 16 април ще бъдат поставени още 8 заслона, съответно пред Паметника на Съединението, преди тунела в посока Пощата, пред Военна болница и срещу Автогара „Юг". Нови спирки ще има и на „Гладстон" пред кино Космос и преди подлеза, както и срещу Панаира.

Надяваме се до края на тази година да бъдат монтирани над 50 спирки, заяви зам.-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Всичките 314 заслона трябва да бъдат поставени до края на 2014-та година, припомни той.

Според договора между „Елиза 1999" и Общината, местната администрация няма право да отдава под наем или да изгражда обекти на разстояние по-малко от 25 метра около новите заслони.

Казусът със спирките датира от мандата на Иван Чомаков, когато общината подписва концесионен договор за над 300 спирки с фирма „Елиза 1999". Самото им изграждане пък било предоставено на столичната фирма "Алфатекс Л2". Според договора софиянците е трябвало в срок от 18 месеца да направят спирките и да ги предадат на общината, която да ги даде на концесионера. Това обаче не се е случило и в края на октомври 2008-ма година от „Елиза 1999" заплашиха да осъдят община Пловдив за 5 млн. евро заради пропуснати ползи и неизпълнени задължения по концесионния договор.