/ DarikNews.bg, Архив
10 деца чакат за прием в първи клас след трето класиране в Пловдив
101891
10 деца чакат за прием в първи клас след трето класиране в Пловдив
  • 10 деца чакат за прием в първи клас след трето класиране в Пловдив
Последното трето електронно класиране за прием на ученици в първи клас беше проведено в общинските училища на Пловдив за учебната 2019/2020 г.

До 11 юни е записването за първокласници в общинските училища след първо класиране

В него участваха 91 деца, от които 81 са класирани, а 10 остават чакащи прием. Обявените свободни места бяха 562 и въпреки големия им брой, за некласираните деца желанията не съвпаднаха с възможностите на училищата. 

За класираните 81 деца предстои записване в училището, в което са приети. Техните родители следва да представят необходимите документи за удостоверяване на ползваните критерии в срок до 4 юли, включително.

Близо 3500 са обявените места за първокласници

След третото класиране родителите на незаписаните деца следва да подадат заявления за записване в училищата, в които има свободни места. С броя на останалите свободни места ще могат да се запознаят от данните в електронната система за прием, където училищата ще публикуват актуална информация след 5 юли, когато е срокът за отразяване на записаните след трето класиране ученици.

Очаква се намаляване в предварително определените с училищния план-прием паралелки, което ще ограничи наличните свободни места. При записване на всички класирани на третото класиране общият брой на записаните деца ще стане 2985.

За незаписаните приемът продължава на място в училищата, но е желателно родителите да направят своя избор в по-кратки срокове. 

Чуйте повече в звуковия файл: