140
140 / obshtina.lovech
Топовни гърмежи и викове „Ура“ разтърсиха днес парка „Стратеш“ в Ловеч. Тичаха войници, артилерията заемаше позиция, избухваха снаряди и палежи, руски генерали чертаеха планове – това бяха част от показаните сцени.
 
Спектакълът започна със съпротивата на ловчалията Цачо Сяров срещу настъпващата турска войска и неговата героична смърт. За целта в парка бе изградено селище, построен бе военен лагер със санарет, както и бойни позиции на двете военни сили.
 
Над сто участници се включиха в грандиозната жива картина, която се представя за първи път в Ловеч по повод 140-годишнината от освобождението на града и установяване на местно управление. Това бе невиждано досега зрелище, гледано от стотици ловчалии и гости на града. Майки предупреждаваха деца да не се плашат от гърмежите, полиция охраняваше да не се влиза в забранените зони. В зрелищната възстановка участваха представители от 22 клуба при Национално дружество „Традиция“, пристигнали от цялата страна. Освен военните действия зрителите видяха предмети от бита, старинно въоръжение и военни ритуали.
 
На финала ръководителят на възстановката подполковник Мануш Христов рапортува на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова за изпълнената задача, след което получи поздравления.
Нито един човек не пострада по време на стрелбите, като за всеки случай бе осигурено медицинско и противопожарно присъствие. След края децата търсеха гилзи из тревата за спомен от преживяното и си правеха снимки с войниците и офицерите.
 
На демонстрацията присъства официалната делегация от побратимения руски град Лотошино, водена от кмета Екатерина Долгасова. Тук бяха и изпълнителите от руската група „Душа“, която ще изнесе концерт на 22 август, когато е кулминацията на тържествата за 140-годишнината от освобождението на Ловеч.