Жена, оперирана от рак на гърдата получи безплатен имплант
Жена, оперирана от рак на гърдата получи безплатен имплант / archiv.DarikNews

Д-р Елиза Георгиева обяви пред журналисти, че първото дарение - имплант за жена, оперирана от рак на гърдата вече е факт.

Д-р Румен Стоянов обясни, че миналия четвъртък, екип от "Хирургично отделение" на МБАЛ"Св. Панталеймон", съвместно с пластичен хирург от Русе, д-р Живко Димитров са направили реконструкция на пациентка, оперирана от рак на гърдата.При пациентката е имало възможност да се извърши т.нар. едноетапна операция - да се отстрани злокачественото образувание и да се постави силиконов имплант.

"Това е 57 годишна пациентка, която е избрала да бъде лекувана оперативно в нашето отделение и след като обсъдихме опарацията, й предложихме възможността, да бъде конструирана гърдата. Тя имаше предварителна информация и сама пожела да й бъде поставен импланта", обясни д-р Стоянов и уточни, че абсолютно всички разходи са поети от фондацията, а това включва самия имплант, труд, пластичен хирург от друга болница, грижи за пациента, психолог.

Д-р Румен Стоянов каза, че всяка жена, на която стадия на заболяването и анатомичните особености предполагат реконструкция, ще получи предложение за поставяне на имплант. Тук важното е самата пациентка да е убедена в това. Д-р Стоянов добави примери за жени, които са отказали, тъй като чисто хирургичното лечение на рака на гърдата ги задоволява на този етап. Той обясни още, че една реконструкция може да се направи по всяко време и не е необходимо задължително решението да бъде взето при самото хирургично лечение.

Д-р Румен Стоянов сподели, че за него е време вече да се мисли и за естетическата страна на нещата и за това, според него в този вид операции трябва да участва и пластичен хирург, но веднага уточни, че естетиката си остава на второ място след самото ллечение в случаите на болни от рак на гърдата жени.

Той заяви, че екипът му работи само с импланти и експандери на фирма с проверено качество. Цялата процедура по поставянето на имплант струва около 5500 лева.

Д-р Румен Стоянов е хирург - онколог в МБАЛ"Св. Панталеймон" в Плевен.