Засилват контрола върху хигиената в Ловешко
Засилват контрола върху хигиената в Ловешко / sxc.hu

Предписания до кметовете от Ловешка област във връзка със завишаване броя на регистрираните случаи от вирусен хепатит тип А издадоха от РИОКОЗ Ловеч. Предписанията са изпратени до общините Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит, Априлци, Летница, Угърчин и Ябланица.

От РИОКОЗ предписват стриктно спазване на всички здравно-хигиенни изисквания към експлоатацията на учебните заведения по отношение на качествено измиване и дезинфекция, наличие на течаща топла вода и миещи средства, осигуряване на достатъчни количества дезинфекционни средства, разрешени от МЗ.

В издадените предписания е предписано и поддържане на чистотата в населените места с насоченост за правилно събиране и редовно сметоизвозване, почистване и измиване на съдовете за събиране и съхранение на битови отпадъци, като се обърне особено внимание на крайните рискови квартали, населени със социално-слабо или малцинствено население.

Издадени са и предписания до двете ВиК дружества на територията на Ловешки регион за стриктно спазване на всички здравно-хигиенни изисквания при експлоатацията на водоизточниците и обектите за питейно-битово водоснабдяване; извършване на мониторинг на качеството на питейната вода, съгласно нормативните изисквания; ежедневно обеззаразяване на водата и отчитане на остатъчния хлор.

Засилен контрол в хода на текущите проверки ще бъде извършван от здравните инспектори в обектите за производство и търговия с храни, обектите за обществено хранене (особено крайпътните), както и в детските и учебни заведения на територията на Ловешки регион.