Заседание на  Регионалния съвет за развитие на Северозападен район
Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район / archive.dariknews

На 17 октомври в зала „Плевен", в сградата на Областна администрация - Плевен се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което бе открито и ръководено от областния управител на област Плевен и председател на РСР на СЗР г-н Илиян Йончев.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, заместник областни управители, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати.

Заседание на  Регионалния съвет за развитие на Северозападен район
netinfo

След проведено гласуване за зам.-председател на Съвета за периода от 1 януари до 30 юни 2014 г. беше избран г-н Ваньо Костин - кмет на община Чупрене. На заседанието беше актуализиран състава на представителите в комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка и оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, както и представителите в тематичните работни групи за разработване на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

За представител на Северозападен район в Комитета по наблюдение на ОП "Регионално развитие" за текущия програмен период, единодушно беше избран областният управител на Ловеч Милко Недялков. Той ще представлява петте области на Северозападна България в работните групи „Разработване на Споразумението за партньорство 2014-2020“, „Региони в растеж“, както и „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“.

Членовете на съвета обсъдиха и приеха Годишна индикативна програма за дейността на РСР през 2014 г., а представител от ГД „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство" към Министерство на регионалното развитие представи доклад относно оценка на въздействието на законодателството за регионално развитие - Закон за регионалното развитие и Правилник за прилагане на Закона за регионално развитие.

Експерт от Министерство на регионалното развитие представи актуална информация относно Стратегията на Европейския съюз на Дунавския регион.
На заседанието бяха представени и обсъдени предложения относно подготовката на Интегрирана стратегия за развитие на Северозападен район.