/ БТА
Засадени са първите водни лилии в района на преливника на река Тученишка в плевенския парк "Кайлъка".

Те са дарение от Дойчин Владимиров, който има ферма за водни лилии край Плевен и още миналата година обяви намерението си да предостави и засади в "Кайлъка" от красивите водни цветя. 

Добрият пример в Плевен: Фиданка за всеки, поръчал контейнер за строителни отпадъци

Това място трябва да стане езерото с водните лилии на Плевен, каза Владимиров. След като е направил предварителен оглед и преценка, в следобедните часове той засади първите двадесет лилии.

БТА

Облагородяването на мястото и превръщането му в една от новите атракции за плевенчани и гостите на града ще продължи през пролетта, когато ще бъдат засадени още водни лилии.

БТА

Идеята на Владимиров е в целия водоем да има от водните цветя, а техният брой да е около двеста. Той е подбрал зимоустойчив сорт в различни цветове. 

БТА

Освен лилии Владимиров има намерение да засади и жълт ирис, който по думите му е издръжлив и много адаптивен. Почистването на преливника на река Тученишка в "Кайлъка" започна в началото на лятото.

Дейностите бяха възложени от Община Плевен на общинското дружество "Паркстрой". Те бяха предшествани от ремонт на шлюзовете по пътя на реката.
Елина Кюркчиева/БТА