Започват проверки за непочистени от сняг и лед тротоари
Започват проверки за непочистени от сняг и лед тротоари / Дарик Плевен
Започват проверки за непочистени от сняг и лед тротоари
37377
Започват проверки за непочистени от сняг и лед тротоари
  • Започват проверки за непочистени от сняг и лед тротоари

Общинският инспекторат в Плевен започва проверки за непочистени от сняг и лед тротоари пред магазини и жилищни сгради. Това съобщи за Дарик Димитринка Абрашева, ръководител на отдел «Екология» в Община Плевен.

Инспекторите ще следят спазва ли се Наредба №2 на Общински съвет Плевен, приета през януари 2008г., според която гражданите и юридическите лица са длъжни да не създават затруднения на проходимостта, транспорта, извършването на обществени дейности и създаването на предпоставки за злополуки заради непочистени от сняг и лед прилежащи територии и площи. Според наредбата стрехите и покривите също трябва да са обезопасени от ледени висулки и падащ сняг и лед.

При нарушение ще бъдат налагани санкции от 500 до 5 000 лв., подчерта Димитринка Абрашева. Гражаданите и юридическите лица са длъжни да почистват от сняг и лед прилежащите територии на отстояние 2 метра от сградите, които стопанисват, поясни тя. По думите й проверката на общинските инспектори ще стартира днес от пешеходната зона в центъра на Плевен, където човекопотокът е най-голям, после в целия град ще се проверява и дали по сградите има опасни ледени висулки.

Преди Нова година проверките не са показали нарушения. "Прави впечатление, че през последните две години собствениците на обекти стават все по-дисциплинирани и си почистват терените", поясни ръководителят на отдел "Екология". Сигнали за непочистени територии пред учреждения и търговски обекти, които затрудняват движението или комуналните дейности, могат да се подават на телефона на Общинския инспекторат чрез централата на Общината - 881 200 или в отдел "Екология" - 881 342. Подробности чуйте в прикачения файл...