Започват масови проверки на зимното оборудване на автомобилите
Започват масови проверки на зимното оборудване на автомобилите / archive.dariknews

„Пътна полиция" започва масови проверки за техническото състояние на автомобилите в съответствие със зимните условия. Предупредителният период на акция „Зима" изтече в неделя. От 17 ноември започва усилен контрол за техническото състояние на автомобилите, основен приоритет са гуми, чистачки и фарове. За да не се стига до критични ситуации колите трябва да са със зимни гуми, посочват от КАТ.

До края на месеца пътните полицаи ще следят за грайфера на гумите, аптечки, работи ли парното и има ли най-нужното за дълъг път през зимата - вериги, топли ръкавици, резервна гума и триъгълник.

От днес влиза в сила и задължението на снегопочистващите фирми за пълна 24-часова готовност. 6 часа преди да започне да вали сняг снегопочистващите фирми трябва да са осигурили необходимата техника на място. Това се отнася за 300 рискови точки в страната като проходи и лесно заледяващи се участъци от пътната мрежа. Отговорните институции са си поставили задача до края на седмицата да са осигурени всички необходими материали и машини за поддържане на пътищата през зимния сезон.

При официално съобщение за очакван снеговалеж пътноподдържащите фирми трябва да осигурят машини в 300 рискови точки в страната, които традиционно са с проблеми. Според регионалния министър Лиляна Павлова това ще повиши ефективността на снегопочистването: „За да сме уверени, че тогава, когато започне реалният снеговалеж, всички дейности, свързани по предварителната му подготовка и обработване и навременно започване на снегопочистването - ще бъдат осигурени. Много често се случва, както стана и преди две седмици, снегорините излязоха, когато снегът беше сериозно навалял, успали се шофьори, незапалили снегорини поради паднали акумулатори или обяснения от типа, че снегоринът е попаднал в задръстване и не е успял да стигне до мястото, откъдето трябва да започне почистването".

От Пътната агенция коментираха, че няма как всички пътищата в страната да са идеално почистени от сняг. Като дори при първокласните пътища и автомагистралите фирмите трябва да са изчистили до два часа след като спре снеговалежа.

Към момента все още има недостиг на необходимите количества сол, луга и пясък, както и на машини. Най-критично е положението в Перник, София-област, Стара Загора, Смолян и Плевен. Ако фирмите не бъдат готови и през другата седмица, от Пътната агенция ще налагат санкции.