Започва „Ваканция в Плевен - Лято 2015 по инициатива на Община Плевен
Започва „Ваканция в Плевен - Лято 2015 по инициатива на Община Плевен / dariknews.archive

Множество плевенски културни институти и школи, заедно изявени артисти, преподаватели, треньори и музейни работници в града стават част от мащабната инициатива „Ваканция в Плевен - Лято 2015" на Община Плевен. Това обявиха пред журналисти кметът на Плевен проф.д-р Димитър Стойков и началникът на Отдел "Образование и култура" в общината, Йонита Иванова.

Започва Ваканция в Плевен  Лято 2015" по инициатива на Община Плевен
netinfo

Програмата е организирана така, че да се даде по-голяма възможност за летни занимания за децата в Плевен. Тя ще стартира от началото на юли и ще продължи и през месец август.
Всички занимания са напълно безплатни, няма и ограничения за възрастта на посетителите.

Ето и подробностите за школите и заниманията в тях:

Арт работилница на открито
отваря врати през целия месец юли. Работилницата ще бъде пред Арт център Плевен в Градската градина. Посещенията са от понеделник до петък, в часовете от 10 до 12 часа. В нея ще се работи с различни материали. Финалът ще бъде поставен с изложба на 30 юли и раздаване на дипломи на участниците в заниманията.

Уроци по рисуване
ще вървят през август отново в Арт център Плевен. Заниманията започват от 5 август и ще продължат до 27 август, от понеделник до петък, сутрин от 10 до 12 часа. По време на часовете децата ще усвояват различни техники на рисуване, живопис и графика.

Кръжок по фотография
ще занимава любителите на фотографията от 7 до 10 юли. Инициативата е на Регионалния исторически музей и ще се води от музейни специалисти. Заниманията ще бъдат от вторник до петък от 9,30 ч. до 11,30 ч. Ще се водят в двора на музея и на исторически обекти в града.
От 4 до 7 август отново в часовете от 9,30 до 11,30 часа музеят ще организират и занимания за редена на пъзели за деца от 6 до 10 години. Пъзелите ще бъдат тематични - с картини, свързани с археология, история, етнография и природа.

Детско-юношеската театрална школа при ДКТ „Иван Радоев"

организира две трупи по актьорско майсторство по график. Заниманията ще бъдат всяка делнична сутрин в ДКТ „Иван Радоев". За финал на курса са предвидени две представление, които ще бъдат представени на Оркестрината в Градската градина. Там младите кандидат - актьори ще имат възможност да покажат и научено в часовете по актьорско майсторство.

Занимания по спортни и латино танци
ще се провеждат по инициатива на Клуб по спортни танци „Дъга". Клубът организира курс за начинаещи по спортни танци и латино, като заниманията ще провеждат на централния площад „Възраждане". Първата група започва занимания от 10 юли и ще продължи до 22 юли, втората - от 7 до 19 август. Предвидени са и концерти на открито след всеки курс.

Градски скаутски лагер
ще очаква децата през август в Градската градина. Лагерът ще бъде от 3 до 10 август в Градската градина и ще се провежда от плевенската скаутска организация. Предвиждат се и две заключителни мероприятия - флашмоб „Бъди активен" на 12 август и щафетни игри с познавателни ориентиране на 19 август. И двете мероприятия са от 10 ч. в Градската градина.

Уроци по тенис на открито
ще се провеждат на тенис - кортовете в парк „Кайлъка" по инициатива на Тенис клуб „Плевен 90". Часовете за тренировки са в понеделник и вторник от 9 и от 11 часа.

Музикални вечери с талантливи деца
ще се организират всяка сряда вечер на Оркестрината в Градската градина. Концертите ще бъдат през целия юли и август и ще започват от 19 часа.

Неделни хора
ще се вият цяло лято всяка неделя на централни площад в Плевен. Пъстрите вечери ще бъдат с начален час 19 часа и в тях ще се включват както самодейци от клубовете за народни танци в града, така и професионалисти от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци.

Освен, че ще бъде едно облекчение за родителите, които няма къде да оставят децата си през лятото, проектът ще привлича и децата, които създават много нови приятелства, а разнообразните занимания запълват свободното им време.

От името на местната управа Йонита Иванова увери, че пълният график за школите и заниманията в тях по часове ще бъде качен в раздел „Културен календар" на сайта на Община Плевен, афиши с информацията ще бъдат разлепени и в целия град.

Всички преподаватели и педагози, които участват в организирането на заниманията в рамките на инициативата „Ваканция в Плевен - Лято 2015", го правят на пълно доброволен принцип, без за получават за това заплащане или хонорари, информираха още от местната управа.