Започнаха 29-те Лауреатски дни Катя Попова
Започнаха 29-те Лауреатски дни Катя Попова / archive.dariknews

На 23 септември 2014 г. в Драматичен театър "Иван Радоев" в Плевен беше открит 29-ят Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", организиран под патронажа на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и „Нео арт зона" ЕООД - София, с управител Мартин Кърнолски. Фестивалът се осъществява съвместно с Плевенска филхармония, дирижирана от нейния  главен диригент Деян Павлов и маестро Йордан Дафов.

"Всеки град има своите уникални духовни празници, и в този смисъл Плевен е домакин на едно забележително културно събитие - Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", чието 29-то издание съвпада с 90-та годишнина от рождението на неповторимата оперна певица", каза при откриването на музикалното събитие кметът на Плевен.

Започнаха 29те Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Професор Стойков припомни, че неподражаемият глас, уникалната гласова техника и безспорният актьорски талант откриват пътя на Катя Попова към най-големите оперни сцени, които тя завинаги покорява с впечатляващите си роли.

„Горди сме, не само с блясъка на творческата й кариера, а и заради това, че у нея над славата винаги е била обичта към Родината и родния град. Съдбата отне рано Катя Попова от нас, но в съвременното изкуство остава признанието за нейното изкуство и признанието на поколенията".

Кметът подчерта, че в чест на Катя Попова, в магическия свят на музиката и хармонията, своя талант ще покажат представители на най-новата генерация на българското и международно музикално майсторство: „За да усетим невероятната сила на изкуството и неговата вечност и за да сме горди, че Катя Попова остава незабравима".
В заключение той каза, че за всички нас е чест да приемем младите лауреати от България и чужбина като посланици на музикалната култура. „Желая успех на всички участници, а на публиката, прекрасни емоции с ярките им изпълнения!" завърши кметът проф. Димитър Стойков.

Първото изпълнение за тазгодишните Лауреатски дни „Катя Попова" беше на баритона Петър Димов - България. Роден през 1986 г. в град Елена, завършил средното си образование при проф. Веселин Соянов в Музикалното училище в Русе и Националната музикална академия „Проф. П.Владигеров" - лауреат на наши и международни конкурси.

Петър Димов изпълни „Ария" и „Смъртта на Родриго - маркиз Поза" от операта на Верди „Дон Карлос".

Започнаха 29те Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

С прочутата ария на „Татяна" от операта Евгений Онегин на Чайковски, младата оперна певица Доротея Доротеева - сопран, завладя плевенската публика. Тя е носителка на призови награди от Втория национален конкурс „Гена Димитрова", проведен в Плевен през 2009 г. и множество конкурси в Барселона, Австрия и Италия.

Започнаха 29те Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Първата фестивална вечер продължи с блестящото изпълнение на Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус на Марк Бушков - Белгия.

Международният музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" продължава от 23 до 26 септември 2014 г. като концертните вечери са в залата на Драматичен театър "Иван Радоев"/23 и 26 септември/ и в зала"Катя Попова" на 24 и 25 септември.

Започнаха 29те Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

„Нео арт зона" ЕООД с управител Мартин Кърнолски организира Лауреатски дни "Катя Попова" за втори път.

Във фестивалните дни на Плевенска сцена, заедно с музикантите от Плевенска филхармония ще се изявят лауреати на над 500 награди от фестивали от три континента.

Входът за всичките концерти е безплатен!