Заплахите за пчелните семейства са тема на международното пчеларско изложение
Заплахите за пчелните семейства са тема на международното пчеларско изложение / dariknews.archive

В събота - 14 февруари, Националната развъдна асоциация по пчеларство ще огласи в Плевен резултатите от мащабен експеримент "В търсене на най-добрата пчела". Те ще бъдат представени в рамките на Международното изложение по пчеларство, което се провежда в града.  По време на изложението проф. Калинка Гургулова ще говори за опасностите, които заплашват европейските пчелни семейства.

В последния ден на изложението - 15 януари, неделя, лекция ще изнесе проф. Христо Мермерски, който ще представи свои проучвания за лечението на различни заболявания при хората на базата на пчелни продукти. Според програмата на изложението, срещата с проф. Мермерски ще започне в 10:00 часа. По време на събитието учени от Сърбия и Румъния ще покажат научни достижения в областта на пчеларството.

В неделния ден е и официалното награждаване на децата, отличени в конкурса „Пчеларството - Екология и плодородие, пчелния мед - здраве и дълголетие". Тогава ще бъдат връчени и отличията от фотоконкурса на пчеларска тематика.

Официалното награждаване ще се състои в неделя, когато ще е и официалното награждаване на участниците в изложението. В това издание ще бъдат връчени две големи награди - за „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2014 г." и „Крило на успеха".