Залпове от черешови топчета белязаха Трети март в Горни Дъбник
Залпове от черешови топчета белязаха Трети март в Горни Дъбник / gorni.dabnik

Черешови топчета гърмяха за честването на 136-годишнината от Освобождението на България от турско робство в село Горни Дъбник. Празникът в селото започна с химна на България пред читалище „Просвета 1903".

На площада в селото се събраха десетки жители, а младежите от Сдружение „Възраждане" дадоха старт на честването със залпове от черешови топчета. След това всички се отправиха към парк „Ген. Лавров", където се проведе официалното честване на празника. То започна с панихида пред параклис „Св. Георги Победоносец", отслужена от свещеник от църквата „Св. Параскева".

Залпове от черешови топчета белязаха Трети март в Горни Дъбник
netinfo

Деца от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в селото изнесоха празничен рецитал, а жените от пенсионерският клуб представиха музикална програма. Кметът на Горни Дъбник Тодор Йорданов поздрави жителите на селото, като подчерта никога да не забравяме историята си, както и това, че сме българи.

Сред гостите на празника бе директорът на затвора в Плевен Иван Петков, както и ген. Владимир Буров, които заедно с жителите на Горни Дъбник поднесоха венци и цветя пред паметниците в парк „Ген. Лавров".

Залпове от черешови топчета белязаха Трети март в Горни Дъбник
netinfo