Mlechen pat
Mlechen pat / obshtina lukovit
В Деня на Съединението на България в Луковит стартира третото издание на националния събор на млекопреработвателите.
Националният събор „Млечният път на България през вековете“ се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ и Община Луковит, със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“.

През трите дни на форума – 6, 7 и 8-ми септември 2018 г. – Луковит се превърна в млечната столица на България, а слънчевото време съпътстваше всички прояви, подготвени от организаторите. На изложбените щандове своята продукция представиха 50 млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино, земеделски производители на различни видове храни и занаятчии. За първи път в рамките на изложението фермери от района показаха местни породи млекодайни животни, като можеше да се наблюдава как се доят кози, как се събира и се дава сено.

Mlechen pat
obshtina lukovit

Официалното откриване на събитието бе уважено от евродепутата Момчил Неков, от народните представители Калин Василев, Емил Димитров и Мартин Тинчев, както и от съпредседателя на Националния съюз на говедовъдите в България Рангел Матански. Председателят на АМБ инж. Димитър Зоров даде старт на изложението с ритуално плисване на менче с мляко на площад „Трети март“, а кметът на община Луковит Иван Грънчаров, който е и член на управителния съвет на АМБ, инициира подписка за пълна забрана на влагането на растителни мазнини в млякото и млечните продукти в България. „Когато съберем достатъчно подписи, нека народните представители да измислят и направят законодателни промени. От това ще спечелят не само фермерите и млекопреработвателите, а и потребителите – всички ние“, каза Грънчаров.

Mlechen pat
obshtina lukovit

Водещ на церемонията по откриването и на културните прояви на третия национален събор бе популярният телевизионер и отличен кулинар Иво Танев, който показа и как се приготвят млечни фокачи по негова авторска рецепта.

Mlechen pat
obshtina lukovit

Елена Караиванова от биотехнологичната фирма „Лактина“ подкваси мляко в йогуртиера, а от фирма „Биоком Трендафилов“ демонстрираха приготвяне на кисело мляко от сурово краве мляко в домашни условия. Малчугани от Луковит се включиха в кулинарната школа за деца „Детски млечни вкусотии“, където под ръководството на кулинарни ментори от по-горните класове приготвяха млечни хапки и пици, солен сладолед и пълнени домати. Най-добрите кулинарни майстори от Луковит и селата Дерманци, Петревене, Бежаново и Горан взеха участие в Третия кулинарен конкурс „Млечният вкус“. Домашно приготвените гозби бяха оценявани от експертно жури, което определи победителите в двете категории на конкурса. При млечните продукти най-добро се оказа домашното кисело мляко на Йорданка Велчева от Петревене, а сред ястията с млечни продукти първо място грабна кулинарният шедьовър „Сивушка и Белчо“ на Милка Стефанова от Луковит.

Mlechen pat
obshtina lukovit

За цялостния колорит на изложението допринесоха разнообразните фолклорни програми. На празничната сцена се изявиха местните таланти Ралица и Гергана Вацови, Владимира Пейчева и квартет „Луковит“, популярните народни певци Здравко Мандаджиев с танцово шоу „Кабири“ и Ивелина Колева с танцова група „Пловдивъ“, Фолклорен танцов ансамбъл „София-6“, Фолклорен танцов ансамбъл „На мегдана“, Мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ от с. Зверино и Фолклорна формация „Стрешер“ от с. Горно Озирово.

Mlechen pat
obshtina lukovit