/ Община Плевен
В похода ще участват 120 туристки на различна възраст, представители на 28 туристически дружества и спортни клубове от цялата страна
От 1 до 5 март Плевен за първи път е домакин на 63-тия Национален поход на жените, съобщиха от Общината.

Туристическата проява е организирана от Българската федерация по туризъм със съдействието на Общината и ТД „Кайлъшка долина“-Плевен, и се провежда в чест на 3 март и 145-годшнината от Освобождението на България от османско иго, 8 март - Международния ден на жената и 50 години Федерация по туризъм.

Радев откри комплекс за авиационно образование в Плевен (СНИМКИ)

Националният поход е част от Спортния календар на Общината за 2023 година и от Държавния спортен календар на Българска федерация по туризъм в изпълнение на Програмата „Спорт за всички“ на Министерството на младежта и спорта.

В похода ще участват 120 туристки на различна възраст, представители на 28 туристически дружества и спортни клубове от цялата страна. Най-възрастната участничка е родена през 1935 година, най-младата ще навърши 10 години през месец май.

Рекордьор по брой участия в похода е д-р Наумова от Мадан, която се включва в събитието за 37-и път. Първото й участие е било през 1984 година. Единствените мъже сред туристите по традиция са туристическите водачи и видеооператор, който подготвя филм за Националния поход.

Участничките пристигат в Плевен на 1 март по обяд, а първият им преход е по екопътека „Чернелка“ от село Горталово. На следващия ден ще имат пешеходни преходи в района на с. Реселец и село Карлуково.

В деня на Националния празник участничките в проявата ще пристигнат в два лъча на площад „Възраждане“, където ще се включат в честванията, организирани от Община Плевен.

Първата група ще направи пешеходен преход от Паметника на победата край река Вит до село Ясен до Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“. Втората група ще се придвижи пеша от парк-хотел „Кайлъка“ до центъра на града.

Туристите ще разгледат Мавзолея, Къща-музей „Цар Освободител Александър Втори“, а след честването ще отпътуват за Пордим и Гривица за посещение на военноисторическите музеи там.

За 4 март програмата предвижда пешеходни преходи по два маршрута в парк „Кайлъка“ - до хижа „Среброструй“ и обратно. В последния ден на похода участничките ще разгледат Панорама „Плевенска епопея 1877“.