Възстановяват пропадналия мост в Ловеч до шест месеца
Възстановяват пропадналия мост в Ловеч до шест месеца / svetlomira.anastasova

До шест месеца пропадналият от високите води на река Осъм транспортен мост в Ловеч ще бъде възстановен. Това са се споразумели кметът на общината Минчо Казанджиев и представители на Агенция „Пътна инфраструктура", след извърпен оглед на място на съоръжението на бул. „Велико Търново". Ремонтно-възстановителните работи ще бъдат извършени от държавата като собственик на моста, общината ще изгради тротоарите по него и ще поправи някои съоръжения в реката, за да се създаде възможност за успокояване на водния отток.

Проблемите са по втория и третия стълб на моста. Вторият стълб (основата) е най-силно компрометиран и не подлежи на възстановяване. Решението е демонтаж на втория и третия отвор и разрушаване на втория стълб. Имайки предвид важността на тази инфраструктура, която е главната връзка между Северна и Източна промишлени зони и основната с висока носимоспособност, тръгваме към съкратени процедури за избор на изпълнител на ремонтно-възстановителните дейности, подчерта градоначалникът. Ще се пристъпи към инженеринг, което означава проектът и изборът на изпълнител да се осъществят едновременно.

Мостът над Осъм беше затворен още на 15 юни и за превозни средства, и за пешеходци. Създадена е нова организация на движението, с която са запознати и фирмите за пътнически превози, за да изготвят нови схеми за движение.

Предстои цялостна ревизия на съоръженията в реката и експертиза на останалите мостове, съобщи още кметът. Нужен е анализ и оценка на състоянието на речното корито, каза той и обяви, че ще поиска от областния управител свикване на Областния кризисен щаб, за да може с общи усилия и на останалите общини, на държавата и на институциите да се вземат мерки за почистване коритото на реката.

Пропадналият мост в Ловеч е строен преди около половин век. Той ще бъде възстановен със същите характеристики.