ВТУСв.св.Кирил и Методий ще обучава студенти от социални домове и приемни семейства
ВТУСв.св.Кирил и Методий ще обучава студенти от социални домове и приемни семейства / dariknews.archive

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, ректорът на ВТУ"Св.св.Кирил и Методий" проф. д-р Христо Бонджолов и неговите заместници чл.-кор.проф. Стоян Буров и проф. д-р Розалия Кузманова - Карталова обявиха, че Великотърновският университет започва изпълнението на дългосрочна програма „Образование за по-добро бъдеще".

Нейната основна цел е да създаде специални условия за прием и обучение на студенти, които до пълнолетието си са били отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, Центрове за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/, SOS детски селища, от приемни семейства, както и на младежи и девойки, кръгли сираци и на възраст до 26 години.
За учебната 2016/2017 г. университетът ще приеме 60 девойки и младежи по 12 специалности, сред които преобладават педагогическите.

Студентите, включени в програмата, ще бъдат освободени от такси за обучение, ще бъдат приоритетно настанявани в студентски общежития и ще получават целеви стипендии. Специално за тяхната издръжка ще се основе паричен фонд, който ще се попълва от средства на университета и дарители. Ще се разработят проекти, с които ще се кандидатства по национални и европейски програми. Ще се търси съдействието и на различни министерства.

След завършване на висшето образование университетът ще се погрижи за професионалната реализация на участниците в програмата.
Прдвидено е по-нататък програмата да може да обхване и девойки и младежи с трайни увреждания и намалена работоспособност от 70 и повече процента, както и девойки и младежи от социално слаби и пробленйи семейства.
При възможност в програмата ще бъдат включени и студенти по други специалности, които отговарят на изискванията, но не са били приети за обучение по тази програма.
Повече информация за приема можете да намерите на сайта на ВТУ - www.uni-vt.bg., както и на телефони: 062 - 618 206, 623 670 или 624 106.