Вторият ден от Коледа е Ден на бащата
Вторият ден от Коледа е Ден на бащата / dariknews.bg

Вторият ден от Коледа, 26 декември е Събор на Пресвета Богородица. В деня след Рождество Христово, вярващите се събират за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на Богородица, родила Спасителя. На 26 декември се отбелязва и Денят на Бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати.

Православната църква го чества на 26 декември. В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на гр. Ерусалим.

По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние, жените за достойнство и равенство" от 28 март 1997, църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус се отбелязва като празник на бащата. За първи път е честван през 1997 година.

Към Коледните празници се числи и Стефанов ден - на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан.

Със Стефановден завършват Коледните празници.